De Doornroosje-ritten, 28 maart 2005

Het Duits Lijntje kwam maandag 28 maart 2006, Tweede Paasdag, tot leven. De goederenspoorlijn tussen Boxtel en Veghel is die dag het decor van een groot aantal bijzondere treinritten. Liefhebbers kunnen kiezen voor vervoer per antieke stoomtrein of met een hypermoderne lightrail.
Aanleiding voor de stoomtreinritten was het bericht van ProRail om het Duits Lijntje te ontkoppelen van het landelijke spoorwegnet. ProRail bleek vorig jaar al gestart met het ontmantelen van een aantal spoorwegovergangen en is van plan de laatste wissel op het traject te verwijderen waardoor het Duits Lijntje niet meer per trein bereikt kan worden.
Niet alleen de Heemkundekring Boxtel ontwikkelde plannen voor het houden van treinritten over de legendarische spoorlijn. De gemeente Veghel, die veel energie stopt in een onderzoek naar nieuwe vormen van vervoer per spoor, is aangehaakt en organiseert een heus spoorwegspektakel rondom het fenomeen lightrail. De firma Syntus, een vervoerder in het oosten van Nederland, stuurt een modern dieseltreinstel waarmee een aantal ritten over het Duits Lijntje gemaakt kan worden.

Hieronder het "logboek" van deze activiteit, zo compleet mogelijk om een goed beeld te geven.

 

Status 29 maart 2005:

 
Een dag met 2 gezichten, dat was 2e Paasdag 2005.
Een dag met prachtige ritten op het Duits Lijntje, met volle treinen, en misschien wel net zo veel mensen langs de lijn, die fotografeerden en filmden.
Maar ook: een dienstregeling, die in de loop van de dag helemaal in de gort liep. Hierdoor zijn velen van jullie gedupeerd. Dat vinden wij heel erg vervelend.
 
De afspraken waren vooraf duidelijk. Alle betrokkenen, de VSM, Syntus, de NS-autoriteiten, de Heemkundekring, de gemeente Veghel: allemaal waren ze het eens over de dienstregeling, zoals die gepubliceerd is. Op de dag zelf hebben wij als Heemkundekring geen enkele invloed op de uitvoering van die dienstregeling. Het voert te ver om hier alle opgetreden problemen te schilderen (we weten het zelf ook nog niet allemaal), maar neem van mij aan, dat we ons uiterste best gedaan hebben, om de dienstregeling te rijden, en de opgetreden problemen te corrigeren. Maar helaas.
 
De gedupeerden hadden vooral kaartjes voor de ritten H, I en J. Natuurlijk krijgen jullie je geld terug, als je gedupeerd bent door de problemen.
Nogmaals: Wij vinden de gang van zaken ook héél vervelend. Geloof ons, als we zeggen, dat we écht alles gedaan hebben om de ontstane situatie te corrigeren.
 
Met vriendelijke groet,
 
namens de Heemkundekring Boxtel,
 
Jos Mandos

 

UPDATE 27 maart 2005: De dienstregeling zoals door ons gepubliceerd is correct ! 
UPDATE 23 maart 2005: zie verder
UPDATE 21 maart 2005: zie verder
UPDATE 18 maart 2005: zie verder.
UPDATE 17 maart 2005: zie verder.
UPDATE 10 maart 2005: zie verder.
 

Update 23 maart 2005: Extra verkoop van laatste stoomritten

Vandaag, woensdag 23 maart, is voorverkoop geweest van stoomritten I en J. Daarvoor zijn nu nog steeds voldoende kaartjes. Morgen, donderdag, wordt de volgende en laatste voorverkoop aangekondigd in Brabants Centrum, we verwachten dan ook een run op de laatste kaartjes !

Deze verkoop vindt plaats op de inmiddels bekende voorverkoopadressen, en wordt gehouden vrijdag 25 maart, van 13.00 tot 16.00 uur.

Nogmaals een dringend verzoek: nog steeds wordt er veel getelefoneerd naar het nummer van de boekhandel in Boxtel Die mensen kunnen jullie niet helpen, en worden alleen maar van hun gewone werk afgehouden.

Update 21 maart 2005: Extra stoomrit, en mededelingen over de verkoop van de kaartjes van die rit:

Sinds vanmiddag (maandag) is het zeker: er komt een extra stoomrit op 2e Paasdag tussen Boxtel en Veghel !
 
We noemen dit de ritten I en J. Rit I vertrekt plm. 17.50 vanuit Boxtel naar Veghel, daar wordt rechtsomkeert gemaakt, en om 18.50 als rit J vertrokken naar Boxtel. Daar is de aankomst gepland om 19.50.  We zijn op 2e Paasdag al over op zomertijd, dus alles speelt zich nog bij daglicht af.
 
De kaartjes kosten nog steeds 2,50 Euro per enkele reis.
 
De verkoop van deze állerlaatste kaartjes zal plaatsvinden woensdag 23 maart aanstaande, van 14.00 tot 17.00 uur, bij de zelfde voorverkoopadressen als vorige week.
Omdat zich sinds vorige week al weer nieuwe mensen ingeschreven hebben in het gastenboek, herhaal ik die adressen nog een keer:
 
In Boxtel zijn we te gast bij Boekhandel Elckerlijc, Markt 25. Verkoop aldaar aan een speciale tafel, die bemand wordt door leden van onze Heemkundekring. Pas op: wij zijn er echt te gast, ze verdienen geen cent aan ons (bedankt, Ferry en Nico !). Daarom géén telefonische info via het telefoonnummer van de boekhandel, en géén PIN- of Creditcard-mogelijkheid ! Vlak bij de boekhandel is een ABN-AMRO voor geldopname.

In Veghel vindt de voorverkoop plaats in het zogenaamde UITpunt. Het UITpunt bevindt zich in het oude Raadhuis aan de Markt in Veghel.
 
We kunnen, helaas, door de korte tijd tot 2e Paasdag wederom géén aanvragen via telefoon of e-mail behandelen. En daarop is écht géén uitzondering te maken.

 

Update 18 maart 2005: Uitverkocht !

Zie onderstaand artikel uit dagblad "Brabants Dagblad", editie Meijerij

Run op kaartjes voor stoomtrein
van een verslaggever


Zaterdag 19 maart 2005 - Boxtel/Veghel - In Boxtel is gistermiddag een grote run ontstaan op kaartjes voor de historische treinritten op Tweede Paasdag. Dan rijden er tussen Boxtel en Veghel een stoomtrein en een lightrail, een dieseltrein die normaal in het oosten van het land rijdt.

Van de 1.800 beschikbare enkele reizen, waren er gisteren in de Boxtelse boekhandel Elckerlijc in een goed uur al duizend verkocht. Tot voor de zaak stond een rij met zo’n vijftig belangstellenden. Voorzitter D. Bol van de organiserende Heemkundekring Boxtel sprak de verwachting uit dat de resterende kaartjes vandaag worden verkocht. Er zijn tussen 11.00 en 16.00 uur bij de boekhandel nog tickets te koop voor de stoomtreinrit van 9.50 uur vanuit Boxtel en de lightrailrit van 16.50 uur vanuit Veghel.
Tegelijk met de verkoop in Boxtel, werd de andere helft van de kaartjes bij het UIT-punt op de Markt in Veghel verkocht. Ook hier was de belangstelling zeer groot.
In Boxtel ging de interesse volgens Bol met name uit naar de stoomtrein. Voor de lightrail, waarin slechts plaats is voor 144 passagiers, waren ook minder kaarten beschikbaar dan voor de stoomtrein (bijna 500 plaatsen).
Mogelijk komt er nog een stoomtreinrit van Boxtel naar Veghel om 17.55 uur en weer terug om 18.55 uur. De heemkundekring hoopt dat begin volgende week te kunnen melden.

 

Update 17 maart 2005: Start voorverkoop

Hier informeren we jullie over de kaartverkoop voor de stoom- en Lightrail-ritten op 2e Paasdag.
 
We onderscheiden de volgende ritten: (aankomsttijden: 1 uur na vertrek)
De vertrektijden zijn globaal, wees dus tijdig op het betreffende station. Als zich substantiële wijzigingen voordoen in de dienstregeling, is dat op deze pagina te lezen natuurlijk !
 
De kaartjes kosten 2,50 Euro per enkele reis per persoon, geen kinderkaartjes (hoeft natuurlijk niet bij zo'n bescheiden prijsje).
 
Het is aan te raden om in de voorverkoop zowel heen- als terugreis te kopen. We kunnen niet garanderen dat op de dag zelf nog een terugreis te koop is. En van Veghel naar Boxtel lopen is een heel eind ! 
 
In Veghel zijn allerlei activiteiten en tentoonstellingen. Als je die wilt bijwonen, moet je minimaal één uur tussen aankomst en vertrek plannen.
 
De voorverkoop start in Boxtel en Veghel morgen, vrijdag 18 maart.
 
In Boxtel zijn we te gast bij Boekhandel Elckerlijc, Markt 25. Verkoop aldaar aan een speciale tafel, die bemand wordt door leden van onze Heemkundekring.
De volgende verkooptijden zijn voorzien:
vrijdag 18 maart: 13.00-20.00 uur;
zaterdag 19 maart: 11.00 uur tot 16.00 uur
Pas op: wij zijn er echt te gast, daarom géén telefonische info via het telefoonnummer van de boekhandel, en géén PIN- of Creditcard-mogelijkheid !
 
In Veghel vindt de voorverkoop plaats in het zogenaamde UITpunt:
vrijdag 18 maart: 13.30-17.30 en 18.00-20.00 uur;
zaterdag 19 maart: 12.00 tot 16.00 uur.
Het UITpunt bevindt zich in het oude Raadhuis aan de Markt in Veghel.
 
_________________________________________________________________________________________

 

© Jos Mandos, 1996-2007